Гражданска церемония с военен ритуал се проведе вечерта на 18 юли 2023 г. пред паметника на Васил Левски в Ловеч, съобщиха от общината. Събитието бе част от богатата програма на Община Ловеч по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата.

"Днес всички българи съпреживяваме раждането на Апостола. Неговият роден дом в Карлово е национален музей. Важно е да съпреживеем, да съпреживяваме и неговото прераждане в национален герой, с пътя му от Къкринското ханче до бесилото в София. Тези места също са исторически паметници. За да се убедим за пореден път в истинната правота на думите, че "Нямаме втори Левски на света...“ Това подчерта в словото си кметът Корнелия Маринова.

За Левски говори и Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни неговия живот с думите на Вазов, че е бил "навсякъде гонен и навсякъде приет“.

Сред официалните лица пред паметника бяха още областният управител Виктор Стойчев, генерал- майор Валери Цолов, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски“ и началник на Плевенския гарнизон, председателят на Общински съвет - Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, д-р Иваничка Буровска - началник на РУО, заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов, общински съветници, представители на армията, полицията, духовенството и институциите, както и граждани. Поднесени бяха венци и цветя на признателност, включително от кмета на Община Ловеч, депутати, присъстващите лица и граждани.

В програмата участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

Преди това в ловешкия храм "Успение Богородично“ Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий - Васил Левски.

През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Програмата завърши с концерт на откритата сцена на пл. "Т. Кирков“ в кв. "Вароша“, където гостува акустичната група "Точка БГ“.