Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ беше представена от началника на сектор "Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски, предаде репортер на "Фокус“. Акцията ще се проведе в периода септември – октомври. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност , а 18  септември е обявен от министъра на вътрешните работи и в контекста на Дните на безопасността на  ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Началникът на сектор "Пътна полиция“ съобщи, че са извършени огледи  с представители на общините на сигнализацията и пътната маркировка в районите на училищата, предпазни огради и пешеходните ограждения, в  първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.

Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  

През  учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължи  изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С Регионално управление на образованието и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

В периода юли-август на територията на областта са регистрирани 735 нарушения на правилата за движение, 690 от тях са нарушения на скоростните ограничения, санкционирани са 6-ма водачи за управление след употреба на алкохол и наркотици, 15 пешеходци  и 35 водачи на тротинетки. Издадени са 63 акта и 62 фиша.