В Кюстендил започна събирането на помощи за бежанци от Украйна. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от сформирания Инициативен комитет в града. Помощите се събират в сградата на бившето "Ваксевско общежитие“, улица "Даскал Димитри“ № 31. В инициативния комитет влизат Стефан Лазаров, Румен Колев, Веска Миланова и Данчо Стоянов.

"Свързахме се с представител на бежанците от Украйна в София. С него координираме нещата. Финансови средства не се събират, а има нужда точно от конкретни неща“, каза Румен Колев. По думите му всяко дарение се описва в специална книга. Събраните помощи ще се изпращат посредством куриерски фирми, до хората, които имат необходимост от тях. Към момента са нужни минерална вода, тоалетна хартия, пасти и четки за зъби, памперси, дамски превръзки, мокри кърпички – неща от първа необходимост.

"Ще съгласуваме с Община Кюстендил и нашите действия, защото много хора имат готовност да настаняват бежанци от Украйна. Обръщам се към всички българи, роми, защото нашата идея е да покажем, че всички заедно може да се обединим, към директори на училища, читалища, бизнесмени, към гражданите – нека кой с каквото може да помогне. Ние сме славянски, братски народи“, каза Румен Колев.

Венцеслав ИЛЧЕВ