В Кюстендил учредиха наградата "Борис Самаринов“, съобщи за "Фокус" Иван Андонов, председател на читалище "Братство“ – Кюстендил. Семейството на известния кюстендилски хоров изпълнител Борис Георгиев Самаринов, заедно с ръководството на читалище "Братство“ са учредители на наградата, която е в памет на хоровия изпълнител.

Наградата ще се връчва ежегодно на най-талантливия кюстендилски участник в рамките на Международен конкурс за шлагерна песен "Пей сърце“.

Борис Георгиев Самаринов е роден през 1936 година в град Бобошево, Кюстендилско. От малък е под влиянието на по-големите си брат и сестра, които пеят в местният ученическия хор.  Учи се да свири и на китара. Средното си образование завършва в град Пещера, а след това завършва Висшия агрономически институт в София.

През 1961 година със семейството си се установява в Кюстендил, където е родена неговата майка. През 1973 година започва да пее в смесен хор "Дружба", в състава на който има участия във Франция, Гърция, Русия и България. След разпадането на хор "Дружба" Борис Самаринов продължава певческите си изяви в смесен хор и певческа група "Пей сърце" към читалище "Братство 1869".

През 2023 години е удостоен с Годишна награда за изкуство за принос в популяризирането на хоровото изкуство и обогатяване на културния живот на община Кюстендил.

До последните мигове от живота си, той не спря да пее, да изпитва радостта от певческото изкуство, да дава пример и да бъде стимул на млади и стари да поддържат висок дух и желание за изява.

"Борис Георгиев Самаринов остави светла диря и изписа със златни букви своето име в историята на културния и обществен живот на град Кюстендил“, каза Иван Андонов.