В Кюстендил търсят талантите и силните страни на 30 ромски деца. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“ – Кюстендил. Проектът се реализира с Институт за съвременно изкуство и терапия. Основната цел е чрез изразните средства на ритъма и музиката да създаде среда за изява на талантите и силните страни на 30 деца от ромски произход от пети до осми клас, като подобри социалните им перспективи чрез ангажирането им в иновативен творчески процес, който същевременно е близък до техния мироглед и култура.

Проектът включва провеждането на 30 музикални и ритъм творчески работилници с перкусионни инструменти в рамките на 10 месеца и завършващ концерт пред публика, на който участниците в проекта ще демонстрират овладяното и наученото през година. Това ще бъде интерактивно събитие, в което публиката също активно ще вземе участие.

Водещ на ритъм работилниците е Мартин Иванов, композитор, диригент, ритъм терапевт, изследовател, положил основите на ритъм терапията и фасилитирането в България.

Венцеслав ИЛЧЕВ