В Кюстендил се проведе среща между представители на Кюстендилската търговско-промишлена палата, Районната колегия на Български лекарски съюз - Кюстендил и Сдружението на общопрактикуващите лекари в Област Кюстендил, предаде "Фокус“. Целта беше обсъждане на проблема със злоупотребите с медицински документи, удостоверяващи временна нетрудоспособност.

Събитието, което събра представители на бизнеса от различни сфери и лекари на една маса, беше инициирано с цел идентифициране на основните проблеми, изслушване на двете гледни точки и обсъждане на решения за справяне с некоректните практики на местно ниво, които не само увеличават разходите за бизнеса, но и подкопават системата на здравеопазването.

Работодателите изразиха своите притеснения относно честотата на подаваните болнични листове от работници и служители, за които има основание за съмнение в тяхната обективност. Фирмите алармираха, че проблемът с фиктивните документи за временна неработоспособност е изключително тежък като неговото изражение е не само финансово по отношение на изплащането на болничните, но много повече засяга тяхната дейност, тъй като се нарушава целият производствен процес, което влияе негативно на производителността и спазването на графиците за изпълнение на поръчките.

Това води до плащане на неустойки от страна на фирмите и до пропуснати ползи. Те настояха за по-строги мерки и контрол върху издаването на тези документи с цел защита на добросъвестните работодатели и служители.

От своя страна представителите на общопрактикуващите лекари изразиха мнение, че това е сериозен и комплексен проблем.  Те споделиха, че се сблъскват със случаи, в които са подложени на натиск от страна на пациентите за издаване на такива документи, като това поставя и тях в трудна ситуация между медицинската етика и желанието на пациента.

На свои ред се ангажираха чрез активна комуникация да увеличат усилията си за насърчаване на своите колеги  да бъдат по-внимателни при диагностицирането и издаването на болнични листове.

Срещата приключи с ангажимент за сътрудничество и изграждане на ефективни механизми за обмен на информация между двете страни, с цел минимизиране на злоупотребите с медицински документи. И двете страни се обединиха около позицията, че са  необходими законодателни промени  за ограничаване и минимизиране на негативните ефекти от тази порочна практика.