В Кюстендил се състоя панихида по повод кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. След Светата Литургия в чест на Св. мъченик Трифон, в храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ бе отслужена заупокойна служба в памет на блаженнопочиналия Ловчански и Кюстендилски митрополит Иларион, който в продължение на 12 години оглавява митрополитската катедрала в Кюстендил, до неговата кончина на 2 февруари 1884 година.

Заупокойната служба оглави Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с ик. Светослав Григоров, ик. Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Иларион Стоянчов и дякон Георги Тасков. След Панихида Архимандрит Исаак припомни делото на митрополит Иларион и трудовете му за независима Българска православна църква, в качеството му на духовен иерарх, но и на народен представител от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

Митрополит Иларион Ловчански е роден през 1800 или 1801 година в махала "Горни Чукани“ на град Елена. Светското му име е Иван Иванов. Напуска родния си град рано и постъпва монах в Капиновския манастир. Учи в килийното училище на манастира. Замонашва се през 1819 година. Служи при търновските митрополити на Гръцката патриаршия като йеродякон, йеромонах, архимандрит и протосингел. През юни 1850 година е избран за аксиуполски епископ. Иларион Ловчански е епископ на Ловчанска епархия от 1852 до 1872 година. През 1868 година Иларион Ловчански заминава за Цариград по покана на водачите на движението за църковна независимост, като оставя за митрополитски наместник в Ловеч дякон Паисий. От 1870 е председател на Привременния синод на Българската църква. Като най-възрастен митрополит е избран за председател на Първия църковно-народен събор през 1871 година. На 12 февруари 1872 година синодът на Българската екзархия избира Иларион Ловчански за български екзарх. Обвинен е в размирност на Ловчанска епархия във връзка с дейността на Вътрешната революционна организация и Васил Левски. През юли 1872 е избран от Синода за титулярен екзархийски митрополит на Кюстендилска епархия. Участва като народен представител в Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Умира в Кюстендил на 2 февруари 1884 година. Погребан е в митрополитската църква "Успение Богородично“. На камбанарията на църквата, на 21 май 2005 година е открита негова паметна плоча. Улица в Кюстендил и Ловеч е наименувана Иларион Ловчански.

Венцеслав ИЛЧЕВ