В Кюстендил се разкриват нови социални услуги за хора с умствена изостаналост. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Кюстендил. Услугите са от резидентен тип и представляват три изцяло нови центъра, изградени в село Вратца. Откриването на центровете ще бъде от 11.00 часа.

Центровете са създадени по проект "Нова грижа за хората с увреждания в община Кюстендил", процедура "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания - предоставяне на новите услуги“, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Стойността на проекта е 1 369 500 лева.

Целевата група по проекта са хора с увреждания и техните семейства; възрастни, включително с увреждания, настанени в специализирани институции и техните семейства. Общият капацитет на трите центъра 45 души. В създадените нови резидентни услуги са назначени служители за извършване на предварителни дейности по преместване на потребителите от "Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост“, село Преколница. С изпълнението на проекта ще се създаде и реализира устойчив модел в Община Кюстендил за деинституционализация на грижите за хората с увреждания и ще се подкрепят техните семейства, чрез предоставяне на нови резидентни услуги и услуги в общността. В изпълнение на проекта е създаден "Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства", с капацитет 40 потребители.

Венцеслав ИЛЧЕВ