В Кюстендил се поклониха пред героите на Илинденско-Преображенското въстание, предаде репортер на "Фокус“. Пред паметника на Тодор Александров тържествено бяха отбелязани 121 години от едно от най-значимите събития в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. 

Пред паметния знак бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, зам.-кметовете Венцеслав Терзийски и Кристиян Иванчов, зам.-областният управител Георги Джоглев, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички и директорът на Регионалната библиотека София Пейчева, началникът на "Държавен архив“ – Кюстендил Албена Георгиева, историкът доц. д-р Ангел Джонев, общински съветници, представители на политически партии и неправителствени организации.

Всички те, с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя,  почетоха паметта на героите от Илинденско-Преображенската епопея, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия.

В словото беше посочено, че: "121 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха борбата си за независимост и равноправие в безпримерен героизъм, превръщайки тази борба в незабравима историческа епопея“.

Пред присъстващите беше посочено, че Илинденско-Преображенското въстание се е превърнало в най-масовия израз на волята за свобода на българския народ. Това въстание се е пренесло далеч във времето, защото резултатите от него надхвърлят неговите непосредствени и политически военни цели, надхвърлят рамките на епохата, то се е превърнало в ярък символ на българския дух и завинаги остава непреходно знаме на борбата за правда и човешко достойнство.

Почетен караул пред паметнита на войводата Тодор Александров беше даден от клуб "Традиция“ към читалище "Генерал Владимир Заимов“ – Кюстендил.

Тази вечер от 19.30 часа на Арката на площад "Велбъжд", ще се проведе празничен концерт с участието на народните певици Беатрис Александрова и Христина Ненкова и Фолклорна инструментална група "Берекет“, посветен на 121 - годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.