В Кюстендил разясняват приложението eЗдраве, съобщиха за "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция. До 16.00 часа днес се популяризира здравното досие и мобилното приложение. Мястото е Информационния туристически център на площад "Велбъжд“.

Екип от РЗИ и представители на "Информационно обслужване“ АД предоставят на гражданите дейностите по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство.

От здравната инспекция посочват, че едно от приоритетните направления, по които работи Министерството на здравеопазването е дигитализация на системата с цел избягване на административната тежест на ангажираните специалисти и подобряване достъпа на гражданите до здравна информация и до услугите в сектора. В тази връзка беше разработено и мобилното приложение еЗдраве, което осигурява на всеки български гражданин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Към момента този достъп беше възможен само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Във връзка с надграждането на платформата през месец септември 2024 година стартира новият модул "Дългосрочна грижа за пациента“, както и нов начин за сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство – в офисите на регионалните здравни инспекции, районните здравноосигурителни каси и "Информационно обслужване“ АД.

Новата функционалност ще подпомогне предоставянето на персонална грижа и помощ за потребителите на здравни услуги като им напомня чрез нотификация какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Националната здравноосигурителна каса.