В Кюстендил правят скрининг за опасни заболявания, предаде "Фокус“. Регионалната здравна инспекция в града организира провеждането на прегледите. Двете кампании са във връзка с изпълнението на  Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.

В болницата в Кюстендил се извършват прегледи за злокачествени новообразувания на шийката на матката на здрави жени. Предвидено е взимане и изпращане на материал за цитонамазка и последващо интерпретиране на резултата. Прегледите ще се правят до 20 ноември в кабинет на територията на отделение по акушерство и гинекология. Приемът е вторник и четвъртък между 11.00 часа и 12.30 часа.

В болницата се извършват и прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания сред групи от здравото население в населени места в област Кюстендил. Прегледите се правят до 20 ноември в приемен кабинет на територията на отделение по пневмология и фтизиатрия. Графикът е от понеделник до събота. Часовият пояс за прегледи е от 8.00 часа до 20.00 часа.