Продължават прожекциите на късометражно кино в рамките на летни културни празници "Кюстендилско лято“, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Това се случва за трета поредна година, в която "Кинематограф“ гостува в града под "Хисарлъка“. Мястото е площад "Велбъжд“. Началото е в 20.30 часа.

Прожекцията ще бъде открита с документалния филм "Тик Так" на Ярослав Ставрев, разказващ историята на часовникаря Генчо Яновски, майсторът, грижещ се за градския часовник в Кюстендил, доброволно.

Филмът ще пренесе зрителите сред зъбците на градския часовник в Кюстендил, срещайки ги с механика Генчо Яновски и неговата любов към часовникарството, незаменима дори в лицето на архаичната натура на занаята.

Още един акцент на вечерта е "Книга за хората" на режисьора Владислав Лаков, носител на множество отличия, сред които номинации на Синелибри и Златна роза. Филмът разказва за смута, който настъпва в селска библиотека, след като младата Славина, която кара стаж там, отказва да изпълни разпореждане на директора да бъдат изхвърлени всички книги, за да стане възможно усвояването на европейски проект. Включени са още няколко филма от България.

Венцеслав ИЛЧЕВ