Седмица остава до началото на културния форум "Панагия – въздигане на хляба“, предаде "Фокус“. Традиционният празник пресъздава моменти от българската православна традиция и култура и се провежда на 14 и 15 август, на големия християнски празник “Успение на Пресвета Богородица".

Тази година програмата ще започне на 14 август от 10.00 часа, в двора на храм "Успение Богородично“. Началото ще бъде поставено с водосвет за благословение и с традиционно замесване на Богородичен хляб.

От 17.00 часа в храма ще бъдат отслужени празнична вечерня с петохлебие, а от 19.30 часа на площада предстои празничен концерт на Камерен Ансамбъл "Св. Йоан  Кукузел -  Ангелогласният".

На 15 август в катедралния храм на Кюстендил ще бъдат отслужени Утрeня

и Патриаршеска Света Литургия. Началото на службите е от 8.00 часа.

От 10.00 часа в градинката пред "Обреден дом“ стартира изложението на обредни хлябове. Програмата включва етнографско представяне на културното наследство и работилници за месене на хляб.

В 12.00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това ще се случи освещаване на Богородични хлябове и икони в чест на Света Богородица. Празничната програма ще продължи с концерт на Формация "Фолк-арт“ Кюстендил.

Организатори на културния форум са Община Кюстендил и Архиерейско наместничество Кюстендил, със съдействието на Софийска Света Митрополия.