В Кюстендил почетоха рождението на Апостола, предаде репортер на "Фокус“. Пред паметника на Васил Левски присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, зам.-председателят на Общински съвет Чавдар Ненов. Тук бяха зам.-кметове, общински съветници, политически партии, граждани, граждански сдружения и организации.

В словото, посветено на 186 години от рождението на Дякона, беше посочено, че апостолическата мисия превръща Левски в "народен светец", а словото му- в откровение. То съдържа речника на бъдещата национална революция-бунт, борба, въстание, свобода. Свободата се явява онази свръхценност, която концентрира и мотивира действията на Апостола. Тя го превръща в "скиталец" из цялото родно пространство, което предстои да стане територия, свободна от тирания и потисничество най-вече на духа. 

Беше посочено, че повече от столетие всички се вълнуват от два въпроса, свързани с делото и гибелта на Апостола - въпросът за предателството и за мястото на неговия гроб. Науката трудно може да определи кой е предателят и изобщо има ли такъв. Различни са и догадките  къде се намира гробът му.

"Може би така е отредено сякаш от най-висшата воля, за да остане Левски незасегнат от тъмни деяния и да продължи да пребивава във всички измерения на българския свят - времето и пространството, миналото и бъдещето. Така той е навсякъде, винаги с нас и сред нас като фигура, която ни обединява и ни прави общност дори в най-трудните времена. Защото, както ни е завещал самият той, "Времето е в нас и ние сме във времето", се каза още в словото.

Последва минута мълчание, с която беше почетена паметта на Апостола на българската свобода. Присъстващите поднесоха цветя на бюст-паметника на Васил Левски.

Венцеслав ИЛЧЕВ