В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева. Организатор на събитието е Дружество "Св.св. Кирил и Методий“, предаде репортер на "Фокус“. В катедралния храм "Свето Успение Богородично“ бяха запалени свещи, в памет на Мара Бунева, след което бяха поднесени цветя на паметника на Тодор Александров.

"Поредният спомен за тази велика българка, дала живота си за свободата, за българщината. Традиционно отбелязваме този тъжен момент. 96 години от това паметно събитие. Събираме се, да поменем тази героиня. Да си спомним за нея и за всички останали велики българи“, каза председателят на сдружението Владимир Миланов.

По думите му днес се почита великата българка и героиня – Мара Бунева, която на 13 януари 1928 година е изпълнила присъдата над сръбския шовинист и българофоб Велимир Прелич. Той е известен с това, че е автор и инициатор на мъчения над българи и особено над студентите в Скопие.

На 13 януари 1928 г. в центъра на Скопие, въпреки агентурата, която го следва и пази навсякъде, Прелич е застигнат от българското възмездие – Мара Бунева го разстрелва, а след това стреля и в себе си. Действието се развива на Каменния мост на р. Вардар. Когато питат издъхващата атентаторка защо е убила Прелич, тя отговаря: "Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си“.