В Кюстендил отбелязват 141 години от рождението на композитора Тодор Наумов, съобщи за "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“ – Кюстендил. Отбелязването на годишнината ще започне от 11.00 часа в читалището. В салоните на културната институция ще бъде подредена изложба, посветена на българския диригенти, композитор и капелмайстор.

Тодор Наумов е роден на 20 януари 1883 година в град Велес, в будно родолюбиво семейство. От дете свири на цигулка. Основно образование получава в родния си град, гимназиално – в Солун, а музикалното си образование – в Консерваторията в Букурещ.

Участва в Балканската война и от спомените си от войната съчинява по-късно първата българска военна опера "Сине мой“. Взима участие като технически поручик, капелмайстор в Първата световна война и е носител на народен орден "За военна заслуга“.

В края на 1930 година вече като капелмайстор Тодор Наумов получава назначение за Кюстендил и остава в този град до края на живота си. Разгръща още по-пълно своите възможности – изнася стотици концерти пред граждани, военнослужещи, работници и селяни с духов и симфоничен оркестър. Именно в Кюстендил композира много творби, между които и оперите си "Богданка" и "Зидари".