В Кюстендил отбелязват 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил. Програмата ще започне от 15.00 часа в село Шишковци. Там ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Майстора, предвидено е и посещение на къщата музей. От 16.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил. След това ще започне първа част на класически концерт. Участват Росица Бояджиева-Вълева – флейта и Симеон Кирков – виола. От 17.00 часа в галерията ще бъде открита изложба на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора от 2021 година. Половин час по-късно ще започне церемонията по връчване на Националната награда за живопис на новия лауреат, а след това ще бъде открита юбилейната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора. От 18.30 часа ще започне втората част на концерт с класическа музика.

"Подготвихме изцяло нова експозиция. Ще бъдат експонирани около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба, като всички те са собственост на Галерията. За целта са реставрирани 55 произведения на Майстора и 280 са рамкирани. И нещо уникално, което се случва за първи път – около ¾ от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Ще бъдат представени подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет на брой – непоказвани негови творби“, каза Валентин Господинов.

Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора“ на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. "Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата“, каза Господинов.

Венцеслав ИЛЧЕВ