В Кюстендил отбелязват 115 години независима България. Това съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Тържественото честване ще започне от 11.00 часа на сцена "Олга Борисова“.

Програмата предвижда издигана на българския трикольор, под звуците на националния химн. Следва слово по повод годишнината. След това ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника "Булаир“. Тържеството ще продължи с концерт на мъжки хор "Свети Иван Рилски“ от град Дупница.

В Дупница също се организира тържествено отбелязване на 115 години от обявяването на Независимостта на България. От 10.30 часа в знак на почит ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на "Опълченците“. Празничната програма ще започне в 11.00 часа на площад "Свобода“ и в нея участие ще вземат фолклорен танцов ансамбъл "Дупница 2000“, Общински ученически духов оркестър, Георги и Петър Захаринови, Вокална група "Усмивка“ към Средно езиково училище "Свети Паисий Хилендарски“-  Дупница, школа по народно пеене "Звездици“, танцова школа "Тепсихора“, Клуб по флейта и цигулка към Основно училище "Свети Климент Охридски“ и Вокална група "Звънче“ към Основно училище "Евлоги Георгиев“.

Венцеслав ИЛЧЕВ