В Кюстендил отбелязаха 108 години от основаването на Туристическо дружество "Осогово“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Силвия Михова, секретар на туристическото дружество. По думите й по традиция годишнината се отбелязва с поход до местността Ючбунар. "Вече 108 години туристите спазват традицията и поднасят цветя на паметника. С песни и стихчета от най-малките ни участници, туристите си припомниха как преди 108 години е направен първият организиран поход до секвоите, които спечелиха конкурса за "Вековно дърво с корен 2017 година“ и станаха любимо дърво на България“, каза Силвия Михова.

По думите й тази година, макар и в намален състав туристите са почистили района около паметника и секвоите. "За огромно съжаление те се натъкнаха на вандалски прояви от мотористи и велосипедисти. До паметника на дружеството, само на половин метър от паметника е направена просека за екстремни изкачвания и спускания и паметника е застрашен от събаряне. В непосредствена близост е и паметника на Йордан Митрев – залесителя на секвоите и "Хисарлъка“. Същите са навлезли и в района на секвоите, което са го превърнали в трасе за осморки около секвоите“, каза Михова.

Туристическо дружество "Осогово“ ще подаде сигнали до Община Кюстендил за адекватна намеса. Районът е обявен за защитената местност.

Венцеслав ИЛЧЕВ