Община Кюстендил организира общоградски поход в Световния ден на ходенето, предаде "Фокус“. Походът ще се проведе на 5 октомври, а началото му е от 10.00 часа на централния вход на спортен комплекс "Осогово“.

Маршрутът преминава през лесопарк "Хисарлъка“ до сцена "Базиликата“ и обратно до градския стадион. Община Кюстендил съвместно с Обединен детски комплекс са подготвили маршрут на похода с различна трудност и продължителност, с цел същият да бъде достъпен за всички желаещи, без ограничение възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение.

От Община Кюстендил и Българска федерация "Спорт за всички“ са осигурени поощрителни награди за участие, които ще бъдат разпределени чрез томбола и викторина.

Световният ден на ходенето се организира за 32-ри пореден път в България. Инициативата цели да се популяризират системните занимания и особено придвижването пешком, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

През 2023 година в общоградския поход в Кюстендил се включиха над 1000 кюстендилци от различни възрасти.