Кметовете и кметските наместници на територията на община Кюстендил проведоха месечно съвещание, предаде репортер на "Фокус“. То се състоя в заседателната зала на Общината Кюстендил. На заседанието присъства и младши инспектор Пламен Везенков от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил, който запозна кметовете с правилата и нормите за пожарна безопасност по време на отоплителния сезон.

"Бяха им дадени информационни брошури за работа с печки на твърдо гориво, печки на ток. Брошурите вече са разлепени в населените места. Обърнах внимание на кметовете да подсещат хората да си чистят комините, печките с цел да не се допускат пожари. Повечето пожари се случват в жилищните сгради“, коментира Везенков.

Той посочи, че при отоплението с твърдо гориво трябва да се почистват комините, под печките да има негорима подложка. Не трябва да се складират горивни материали около отоплителните уреди. Не трябва да се оставят и печки без наблюдение. "Към момента противопожарната обстановка е спокойна“, допълни младшият инспектор.

В рамките на заседанието беше обсъден и въпросът с траурните паркове и липсата на терени към тях. Всички траурни паркове по селата ще бъдат проверени и ще се вземе решение за тяхното разширение. Кметовете ще дават информация относно снегопочистването към селата. Информацията ще се подава всяка сутрин в Общината. Ще се извърши проверка на горските пътища.