Членовете на Постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм (ПКМДСТ) към НСОРБ обсъдиха със зам.-министъра на младежта и спорта актуални политики на национално и местно ниво, съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България.

Дефинирането и обсъждането на проблемите, споделянето на опит и съвместното търсене на решения са правилният път към постигането на устойчивост и ефективност в местното самоуправление. Затова Постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм (ПКМДСТ) към НСОРБ е платформата ни за обсъждане на работещи решения в тези политики. Това заяви заместник-кметът на община Кюстендил и председател на ПКМДСТ Кристиян Иванчов в приветствието си по време на есенното заседание на Комисията. Събитието се проведе на 12-13 септември, с домакинството на Община Кюстендил.

В дискусията участваха още заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, Весела Марева, директор дирекция в ММС, заместник-кметът на община Перник Стефан Кръстев, Радост Раданова, управител Международен младежки център - Перник и председател на Националната мрежа на младежките центрове, Атанас Радев, председател на Национален младежки форум и Андрей Петров, изпълнителен директор на Български футболен съюз (БФС).

За екипа на министерството е изключително важно да възстановим диалога с младежкия сектор чрез равнопоставено партньорство между министерството, местната власт и неправителствените организации. Целта ни е всеки един млад човек, който иска да бъде част от процеса, да бъде адекватно и качествено включен, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов в приветствието си към членовете на ПКМДСТ.

Той изтъкна, че сътрудничеството с общините е изключително необходимо за ефективното реализиране на политиките за привличане на младите хора. 

Младенов заяви, че с екипа на ММС избягват т. нар. холивудско младежко включване, а по-скоро целта е насърчаването на младите хора да участват в разработването на стратегии, политики и програми.

За нас е важно да възобновим работата на консултативните органи към ММС. Важно е младите хора на местно, национално и европейско ниво да намират мястото си и благодарение на правата и задълженията си, да обменят опит с техни връстници от други държави, каза заместник-министърът.

Той добави още, че е сформирана Работна група за картографиране на младежките работници, чийто фокус е да създаде картина по населени места за нуждите, предлагането и търсенето на младежка работа.

Акцент се постави и върху изградените младежки центрове в страната. Приоритети в работата на ММС са осигуряване на устойчивостта им, обезпечаване на финансирането и надграждане на дейността. В момента има 8 действащи Международни младежки центъра в страната. Надяваме се повече общини да бъдат мотивирани и броят им да се увеличи, заяви Петър Младенов.

Предстои формирането на нова Национална работна група за местна младежка политика, като към НСОРБ е изпратена покана за определяне на членове от местните власти, анонсира в рамките на изказването си заместник-министърът. Целите на Работната група са подобряване на изпълнението на Националната стратегия за младежта, хармонизиране на местната младежка политика в общините, осигуряване на смислено младежко участие в процеси на вземане на решения чрез утвърждаване на младежката перспектива и системата за реализиране на политики на Съвета на Европа.

Фокус в дейността е също основаване на инициативата "Национална младежка столица“. Освен от местните власти, в състава на РГ участие ще вземат представители на ММС, младежките организации, общинските консултативни съвети, младежките центрове, Националния младежки форум (НМФ) и на Национално представителство на студентските съвети.

Петър Младенов обърна специално внимание на отворената преди дни втора процедура за 2024 г. за набиране на проектни предложения по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025). Процедурата е със срок за кандидатстване 25 септември и съдържа три ключови области: "Младежки дейности и младежка работа“; "Младежки инициативи и кампании“ и "Равен достъп до младежки дейности за млади хора от малки населени места“. Общините са допустими кандидати, а размерът на безвъзмездната финансова помощ е минимум 10 хил. лв. и максимален бюджет – 250 000 лв.

Предстои обявяване на първа процедура за подбор на проектни предложения по Националната програма за младежта (2021-2025) по пет тематични области.

Община Перник има устойчиво отношение към младежта и младежките политики. Защо обръщаме сериозно внимание? Защото чрез овластяването на младите хора създаваме предпоставка да работим с младите, а не за тях. Това е важно за всяка община, защото именно те са настоящето. Ако ги накараме да се чувстват сигурни, отговорни и част от решенията за населени места, ще можем да ги задържим в общините си, заяви заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев в рамките на дискусията.

През 1996 г. е основан първият младежки съвет на територията на Перник, а консултативният съвет по въпросите за младежта е един от най-старите в страната. Заместник-кметът добави, че консултативният орган работи активно и заседава редовно, благодарение именно на младежките, ученическите и студентските организации, които му вдъхват живот.

По темата за устойчивото и ефективно взаимодействие между местната власт и неправителствения сектор, представляващ младежта, се включиха още Радост Раданова, управител Международен младежки център - Перник и председател на НММЦ, както и председателят на НМФ Атанас Радев.

Членовете на ПК дискутираха Програмата на БФС за развитие на млади таланти и насърчаване на спорта сред учениците с изпълнителния директор на Съюза Андрей Петров.

Основната цел на БФС е да развива футбола и да предоставя възможности за участие в България и в Европа. Предвид факта, че футболът е най-популярният спорт в страната, ние съсредоточаваме усилията си върху увеличаване на процента на практикуващите, но и тяхното задържане във футболната ни екосистема. Нашата стратегия предвижда създаването на една устойчива и работеща платформа, чрез която децата да изградят дългосрочна връзка със спорта, заяви изпълнителният директор на Съюза Андрей Петров.

Акцент в Програмата на БФС за развитие на млади таланти и насърчаване на спорта сред учениците е обхващането на деца от 2-ри до 4-ти клас в масовия спорт. ОТ БФС изразиха желание да партнират активно с местните власти, а Програмата да бъде допълнение към програмите на министерство на образованието.

В дискусионен формат се обсъди планът за поддръжка на спортни бази в страната по линия на УЕФА и ФИФА. По него към момента са изградени 35 модерни спортни съоръжения за последните 7 години в общини с над 15 хил. жители. Построената инфраструктура се отдава на местните администрации или спортни клубове за дългосрочно управление и поддръжка.

Поставен бе въпросът за по-оптималното и ефективно опазване на изградените с различни източници на финансиране спортни терени. Изпълнителният директор на БФС заяви още, че се водят активни разговори с партньори от Холандия, Белгия, Италия, Латвия и Гърция за създаване на образователна платформа за поддръжка на футболни игрища.

Община Кюстендил представи своя проект за общински младежки център, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост. Предвижда се изграждане на мултифункционална сграда, която ще предлага условия за организиране на разнообразни дейности, включително международни, както и комплексни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 години.

Във втория ден от заседанието членовете на ПКМДСТ се запознаха с туристическия потенциал и културно-исторически дадености на общината домакин.