Във връзка с откриване на ловния сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня в залата на Сдружение ловно – рибарско дружество "Елен " се проведе съвещание, предаде "Фокус“.  Срещата беше с ръководствата на стопанствата от системата на горите, Регионална дирекция по горите, Областна дирекция по безопасност на храните и Районно управление на МВР Кюстендил.

На съвещанието присъстваха и председателите на ловните дружинки, заедно с ръководителите на лова.

Целта беше провеждане на обучение относно изпълнение на заложените дейности по Приложение 1 от "Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за периода 2024 – 2026 година“.

По време на съвещанието бяха обсъдени ключови въпроси свързани с организацията на лова, безопасността на ловците, контрол върху спазване на законодателството, мерките за опазване на дивеча и природните ресурси, както и цялостно координиране на действията по време на ловния сезон. Основен акцент бе поставен върху проблема с бракониерството, засилване на контрола и предотвратяване на незаконния лов, както и сътрудничеството между горските стопанства, ловните дружинки и органите на реда.

Обсъдени бяха важни теми свързани с болестите по дивеча и правилното вземане на проби за изследване.

Председателят на сдружението Иван Милушев изрази своята дълбока благодарност към всички институции, които взеха участие в съвещанието за тяхната ангажираност по проблемите на лова и опазване на дивеча.