В Кюстендил представиха мрежата за комуникация между Европейската комисия и местното самоуправление, предаде репортер на "Фокус“. Това се случи по време на заседанието на Общинския съвет в града. В заседателната зала присъства Йорданка Чобанова от Представителството на Европейската комисия в България. Тя посочи, че европейските политики може да бъдат обяснени на хората, по  най-добрия и лесен начин, чрез местната власт която е най-близо до тях.

"Един от големите приоритети са свързани с разширяването, а вие сте граничен регион. Споменах центровете "Европа директно“. Това са наши мини филиали и те също имат ролята за комуникация с медиите и местната власт. Да свеждат на вниманието на обществеността различни теми“, каза Чобанова. Тя даде за пример гражданския диалог за борбата с климатичните промени.

"Тук е вратата към две от кандидат-членките за Европейския съюз, Република Сърбия и Република Северна Македония. Ние сме в изключително добри отношения с местните власти от двете страни на границата. Имаме постоянно форми заедно. Даваме добър пример като община от Европейския съюз. Може да домакинстваме един форум“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Самият проект е иницииран от Генерална дирекция "Комуникации“ и представлява европейска мрежа от избрани на местно равнище политици, чиято цел е подобряване на комуникацията по въпросите на ЕС чрез сътрудничество между европейските структури и структурите на местното самоуправление.

Проектът се изпълнява в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Европейската мрежа на регионалните и местните власти по въпросите на ЕС на Комитета на регионите. Чрез него ще се даде възможност на местните политици да работят заедно и да разпространяват информация за свързани с ЕС теми, които вълнуват избирателите им на местно равнище. Проектът ще подпомогне взаимодействието и ще насърчи дебатите по важни теми, свързани с бъдещето на Европа.

Основната цел е да подкрепи създаването на една наистина европейска обществена сфера.

В тази връзка Общински съвет взе решение за присъединяване на Община Кюстендил в мрежа "Изграждаме Европа с представители на местно самоуправление“ на Европейската комисия, а председателят Димитър Велинов ще бъде представителят на общината в проекта.