За пета поредна година музейната работилница за деца през август предлага на посетителите темата за достигналите до нас настолни игри от древността, съобщиха за "Фокус“ от Регионалния исторически музей в Кюстендил. Най-старата от тях е от каменно-медната епоха и е на повече от шест хиляди години. Играе се с малки камъчета, разположени върху 16 ямички.

"Днес е позната под името Манкала, а оригиналът ѝ е експониран в археологическата зала на музея. Останалите са от Античната епоха – Дама, Алкерк и Римски шах "Рота". Често за тях съдим от рисунки върху камък и каменни или глинени плочи и изсичания в скали и в стени на крепости, светилища и гробници“, посочиха от музея.

В заниманията се играе със специално изработени кожени възстановки на игрите, изработени ръчно в Ателие “Дъбрава" и предоставени за образователната дейност на музея от Център "Алос", София. "В работилницата изработваме глинени копия на играта с ямички“, заявиха още от културния институт. Музейната работилница се провежда в следобедните часове на 21, 22 и 23 август, от 14.00 до 18.00 ч., в двора на музея.