Регионалният исторически музей в Кюстендил е организатор и домакин на ежегодната научна конференция "Кюстендилски четения“, съобщиха за "Фокус“ от културния институт. Събитието е на тема "Приемственост и промяна в историята“ и ще премине в рамките на три дни. Откриването е днес от 13.30 часа в конферентната зала на музея.

Близо 80 доклада ще бъдат изнесени в рамките на тридневното научно събитие, свързани с посочената тема. Те обхващат различни исторически периоди на световната и българската история.

Кюстендил и региона ще бъдат представени в няколко доклада. Анани Антонов ще представи темата "По стъпките на Йордан Захариев. Археологическото наследство на Кюстендилското Краище. Възможности за възстановка на пътните комуникации в миналото“. Историкът Явор Митов ще говори за промените в защитната система на Византия по поречието на Струма във връзка с българския натиск през VII – X в.

Антон Венев ще разкаже за филмите в кината на Кюстендил и Куманово в началото на 60-те години на XX в. – последователност и промяна, а Мирослава Таскова ще представи учебни помагала в музея – приемственост и иновация в историческото образование.