На Областен съвет за намаляване на риска от бедствия общини и други институции обсъдиха състоянието на изкуствени и естествени водоеми, речни корита, дерета и канализационна инфраструктура на територията на област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил. До 5 септември, по нареждане на министър-председателя Димитър Главчев областни съвети ще се проведат в цялата страна.

В Кюстендил заседанието води областният управител инж. Александър Пандурски, който благодари за изпратените доклади от общини и институции във връзка с извършените от тях проверки. Инж. Пандурски информира, че докладите по отношение на намаляване на риска от бедствия в област Кюстендил ще бъдат изпратени в спешен порядък до министър-председателя.

Областният управител отбеляза, че всички кметове и институции на територията на Кюстендилска област са ангажирани и си взаимодействат добре при такива ситуации. “Финансите са големият проблем. Дано след това писмо има истинска дискусия и се предприемат стъпки по решаване на посочените проблеми. По тези теми трябва да работим дългосрочно. Проблемът е сериозен що се отнася до почистване на речни корита и водоеми и трябва да се мисли държавнически. Ако повечето проблеми се обезпечат като техника и хора, и се прави периодично почистване на реки и водоеми, всичко ще бъде по-ефективно и ще отнема по-малко средства", коментира инж. Пандурски.

От общините настояха да има мерки от страна на държавата и нарочена държавна политика по отношение на водохващанията, правенето на санитарни зони и довеждащи водопроводи. По отношение на канализацията общините също поискаха намеса на държавата, както и финансиране за пречиствателни станции. Необходимо е да се предприемат сериозни мерки за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на язовир “Кюстендил".

По време на срещата представителите на общините дадоха обратна връзка къде и кои корита на реки са почистени. Отчетоха и необходимостта от почистване на още речни корита в няколко общини от областта. От Бобов дол съобщиха, че са подадени искания за финансиране към междуведомствена комисия за почистване на три корита на реки. В Кочериново отбелязаха, че имат проблем с три отводнителни канала и е нужно основното им почистване. Острият недостиг на питейна вода в Кочериново също бе повдигнат като тема. От ръководството на Общината благодариха на Областния управител за съдействието и изразиха мнение, че проблемът ще се реши трайно, като се намери друго водохващане.

По време на заседанието институциите обсъдиха и включването на доброволни формирования при извънредни ситуации и бедствия, както и осигуряване на екипировка за тях. Общините информираха, че доброволците са взели дейно участие при гасене на възникнали пожари и изказаха благодарност към всички тях.