В Кюстендил беше отбелязана 140-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов, съобщиха от читалище "Братство“. Във връзка с кръглата годишнина в читалището е подредена изложба, съдържаща снимки и документи, свързани с Георги Горанов.

Георги Горанов е роден в бедно семейство в Кюстендил. Като ученик в Педагогическото училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиеси за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на работническото просветно дружество "Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша "Дружна песен“ /"Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни. След завършване на Педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил.

Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиеси и изготвил за отпечатване сбирка "Майски песни“. Засега са известни: "Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, "Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, "Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът "Освобождение“. Автор е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: "Пролетна зора“, "Виктория“, "Край Осогово“, "Овчарче“, "Хубава си, моя горо“, "Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др. Създадената през 1953 г. към читалище "Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата.