В Кюстендил бе отбелязана 111- годишнина от кончината на архимандрит Зиновий, съобщиха от Софийска света митрополия. Архимандрит Зиновий е духовник, книжовник, революционер. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по инициатива на Архиерейско наместничество - Кюстендил, община Кюстендил и Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил, годишнината от кончината на архимандрит Зиновий беше почетена с три събития: панихида в храм "Св. Димитър Солунски" в град Кюстендил, откриване на изложба в негова чест и заупокойна молитва на гроба му в централния гробищен парк на град Кюстендил.

Панихидата и заупокойната молитва бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, иконом Константин Стойчев, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков. На молението присъстваха Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил, представители на Община Кюстендил и на Областна администрация Кюстендил, представители на различни институции и организации в града и верен народ.

След панихидата епископ Поликарп се обърна с възпоменателно слово за живота и делото на архимандрит Зиновий и припомняйки неговия духовен, свещенически, революционен и книжовен живот, призова да не се забравя неговата личност, а да се възкресява, за да послужи за пример на всички, най-вече на идните поколения, които да растат с вяра, надежда и любов. Да обичат Бога и България и да са във всичко негови достойни чеда и подражатели. След панихидата, в двора на храма беше представена и открита изложба, посветена на живота и служението на приснопаметния духовник. Изложбата под наслов "Служба Богу и народу“, бе подготвена от Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил и представена от г-жа София Пейчева, директор на Регионалната библиотека. Възпоменанията продължиха с паметна почерпка в сградата на архиерейското наместничество и със заупокойна молитва на гроба на архимандрит Зиновий, на централния гробищен парк на Кюстендил. Гробът, който се намира пред гроба на Ильо войвода, беше почистен, укрепен и приведен във вид достоен за званието и личността на отец Зиновий – от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и от свещениците при околията.

Със заупокойното възпоменание за архимандрит Зиновий, тази година се дава начало на традиция, която на 24 март да събира институциите както в Кюстендил, така и в Радомир, Перник и Земен, които да си припомнят за делото на бележития духовник, да почитат неговата памет и да отправят молитва за упокоение на душата му. Целта е чрез масови инициативи, свързани с неговата личност, да се отдаде благодарност и дължимо уважение на човека, който отдаде целия си съзнателен живот за утвърждаване на православната вяра в сърцата на българския народ и укрепване свободата и независимостта на новоосвободената българската държава.