Представяне на книги, изложби, концерти, театрални спектакли, конкурси за най-малките предвижда програмата на 28-те Чудомирови празници, които се провеждат в Казанлък традиционно в дните от 25 март до 1 април, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ . Програмата за празниците е дело на Фондация “Чудомир" и Къща - музей “Чудомир" с помощта на Община Казанлък. “Тазгодишните празници, посветени на големия български хуморист Димитър Чорбаджийски, се очертава да бъдат пъстра картина от културни събития, с отпечатък - тънкия хумор на самия Чудомир", подчерта кметът Галина Стоянова.

За поредна година, в рамките на тазгодишните празници, ще бъде връчена и 53-та награда "Чудомир“ – за къс хуморидтичен разказ.

Децата и тази година ще имат възможност да представят своите творчески способности в конкурса за изпълнение на хумористични творби “Чудонемирчета" и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци". Ученици от Художествената гимназия отново ще изнесат своето “Творческо ателие" за художествени инсталации и “Творческа работилница" за създаване на реплики на Чудомирови творби. За пордена година ще се проведе и “Училище за карикатура" под ръководството на Дечко Николов и Николай Фитков.

Редица изложби включва програмата на тазгодишните Чудомирови празници. Сред тях са: "Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ - оригинали, “Мара Чорбаджийска - акварели", “Иван Милев и "Светогорска легенда“,“Съкровища от Чудомировия дом", фотоизложба "Чудомир пред и зад обектива" и изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галина Иванова.

Пет книги ще бъдат представени от своите автори: "Тя, Цветана Манева" с автори Яна Борисова и Георги Тошев, "Столетниците - благословия или орисия" от Мира Добрева, "Пасиансът на архангелите" от Мария Лалева, "Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова.

В театралния фестивал "Комедийният хит на сезона“ ще участват спектаклите: "Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева, "Чудомирщини“ - на ТК "МИЛАРТ" – София, "Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър – Пловдив, "Направихте ме луд“ – със специалното участие на Силвия Кацарова, "Любовни истории“ – Драматичен театър – Габрово, "Четири жени без 4 G" на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък.

Редица концертни изяви включва афишът на 28-те Чудомирови празници: Неделно матине с участието на Китарен ансамбъл "Академика“, с ръководител проф. Стела Динкова, концерт на Донко Марков и Петя Панева - победител в "Гласът на България - 2021“, концерт на ученици от Музикалното училище в Стара Загора, с ръководител Надя Тончева под надслов "Песни от "Златния Орфей“ .

За поредна година ще се проведе и Научната конференция за твореца Чудомир - “Под шарената черга" с научен ръководител проф. дин Вера Бонева.

Славяна ГАЙДАРОВА