С връчване на отличията на лауреатите от конкурса на Община Казанлък и вестник "Стършел“ за къс хумористичен разказ в Казанлък бяха открити 28-те Чудомирови празници, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ . Събитието за първи път се състоя на новата сцена на Общински театър "Любомир Кабакчиев“. Празниците бяха открити от председателя на Фондация "Чудомир“ Борис Кърчев, който подчерта, че независимо от трудностите през последните две години, Фондацията е успяла да проведе основните събития от празниците онлайн, а най-важното е, че е спазена основната цел в дейността на фондацията – да бъде издавано и популяризирано творчеството на Чудомир.“

За традиционните награди "Чудомир“ в най-стария литературен конкурс у нас говори главният редактор на вестник "Стършел“ Михаил Вешим, който сподели, че е радостен от тази среща след прекъсването. Той разказа и как в най-трудните дни през последните две години се е лекувал със смеха на Чудомир: "Традицията на късия хумористичен разказ е жива в разказите на Чудомир. Четете Чудомир!“

По време на церемонията бяха връчени отличията на лауреатите на конкурса от последните три години. За 52-и носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски - Чудомир през 2020 г. бе отличен казанлъшкият журналист и писател Петър Марчев за неговия разказ "Животът е прекрасен“, публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. "Стършел“. През 2021 г. носител на 53-то отличие става писателят Весел Цанков за разказа “Въздишка и сълза рано сутрин“, отпечатан в брой 18-и от 7 май 2021 г. на вестник “Стършел“. През годината вестникът публикува всички разкази на кандидати за престижното отличие, а след това авторитетно жури номинира лауреатите. Наградените получиха и свидетелства за своя талант от вестник "Стършел“. Весел Цанков припомни една от любимите мисли на Чудомир: "Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили...“.

По време на церемонията прозвучаха и думи на благодарност от директора на Общински театър "Любомир Кабакчиев“ Димитър Кабаков за новата сцена и сграда с гримьорни и сервизни помещения, поднесени към кмета Галина Стоянова и нейния екип.

Часове преди официалното откриване на празниците в Литературно-художествен музей "Чудомир“, бе почетена паметта на твореца с едноминутно мълчание и поднесяне на цветя пред гроба му.

В залите на музея бе поставено началото и на първото събитие от празничната програма с откриването на изложбата с оригинали "Духът на миналото в традиционното облекло на чудомировите нашенци“, представена от главния уредник в отдел "Етнография“ на Исторически музей "Искра“ – Казанлък Венелина Илиева и експозиция на автентични носии.

28-те Чудомирови празници ще се проведат в рамките на осем дни, в които казанлъчани и гостите на Казанлък ще имат възможност да видят шест театрални постановки, от които ще бъде излъчен "Комедийният хит на сезона“, шест изложби, три концерта, три творчески ателиета, три детски конкурса, пет литературни премиери и традиционната научна конференция, с участието на водещи имена в изкуствознанието и литературознанието в цялата страна.

Традиционните Чудомирови празници се организират от Фондация "Чудомир", Литературно-художествен музей "Чудомир" и Община Казанлък. Мотото по традиция е мисъл на Чудомир. Тази година тя е: "Аз обичам хората от народа и с любов ги скицирам, затова много от тях са засмени.“

Славяна ГАЙДАРОВА