В Община Каварна специализирани машини вече извършват комунални услуги, предаде репортер на "Фокус". Предстои да бъде пусната в експлоатация фабрично нова, радиоуправляема верижна самоходна машина с прикачен инвентар, посредством която ще бъдат почиствани от тревиста, храстовидна и дървесна растителност всички терени, общинска собственост - паркове, градинки, междублокови пространства, пътища и др. 

Ще заработи и двураменен контейнеровоз за контейнери с обем 4-8 куб.м за събиране и извозване на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. 

До края на месец юли Община Каварна предстои да придобие още товарен автомобил тип самосвален с хидравличен кран за събиране и транспортиране на отпадъци, включително и за обслужване на вкопани контейнери; автомобил с цистерна и дюзи за миене и дезинфекции на улици, площади, съдове за отпадъци и др. и автомобил за събиране и извозване на битови отпадъци тип ротопреса.

Благодарение на закупените нови специализирани комунални машини ще се оптимизира работата на Общинско предприятие "Чиракман“ и ще се повиши ефективността и екологичния ефект от събиране и третиране на отпадъците, както и качественото почистване на териториите за обществено ползване в населените места.

Апелът към гражданите е да ползват услугата, предоставяна от Община Каварна чрез ОП "Чиракман“ по извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци от съответния частен имот, тъй като вече са налични новите комунални машини за транспорт на контейнери за посочения вид отпадъци. Молбата към гражданите е да спазват хигиенните правила при изхвърлянето на отпадъци, включително за разделно събиране на местата, където са поставени контейнери за тази дейност. 

Всяко едно нарушение от недобросъвестни потребители, изразяващо се в разпиляване на отпадъци извън контейнерите или изхвърлянето им на нерегламентирани места, означава допълнителен разход за общинския бюджет, което се отразява на събираните местни данъци и такси пропорционално за всички ни.

Жулиета НИКОЛОВА