Червен код за опасност от пожари обявиха днес на територията на област Хасково. От областната администрация издадоха заповед със списък от мерки за превенция от избухването на огнени стихии. 

В заповедта на областния управител се посочва, че се забранява балирането на сено и обработкатата на пасища след 11:00 часа от 09.07.2024 г. до 01.09.2024 г. 

Кметовете на населени места при обявен пожароопасен риск от високи температури, силен вятър и риск от бързоразвиващи се пожари на територията на област Хасково, своевременно да информират местното население, земеделски стопани и работници, пастири, пчелари, посетителите и работещите в горските територии и в съседство с тях. 

Кметовете на общини и кметства да заострят вниманието на гражданите при извършването на дейности по почистване на пасища, ливади, горски територии и дворове в населените места. При възникване на пожар, незабавно да уведомят компетентните органи на тел. 112 като посочат точния адрес на пожара и при възможност да окажат съдействие за ликвидирането му.

Кметовете на общините да информират местното население за задълженията и мерките по защита на горските територии и го оповестяват своевременно. Да създадат организация за участието на населението и създадените по смисъла на Закона за защита при бедствия, доброволни формирования при гасенето на пожари в горските територии и земеделските земи.