Международния ден на редките болести, който отбелязваме на 29 февруари, почитат в Горна Оряховица днес, предаде кореспондент на "Фокус“. Събитията ще са на централния площад в железничарския град и ще продължат до ранния следобед. Ще има информационна кампания, която ще се раздават брошури, разказващи за различните редки заболявания, тениски, бандани, значки, знаменца и календарчета.

Точно в 13:00 часа в знак на съпричастност към хората с редки болести, във въздуха ще бъдат пуснати разноцветни "балони на надеждата“.

"Приканваме жителите и гостите на Горна Оряховица, при възможност да подкрепят каузата с присъствието си“, казват организаторите от Националния алианс на хората с редки болести и Общината.

Целта на инициативата е да се акцентира върху повишаване на осведомеността на обществото и да фокусира внимание към специфичните въпроси, касаещи достъпа до здравни грижи, общата и медицинска помощ, както и професионалната и социална интеграция и независимост на всички засегнати от редки заболявания.

23 български общини, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и други, се включват с различни прояви в отбелязването тази година.

Във Велико Търново акцията ще е от 11:00 часа пред Общината.