В Дупница започва коледна кампания "Спаси, опази, съхрани артефакт“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Инициативата е съвместна между Община Дупница, Историческият музей и Ротари клуб – Дупница. Тя се посвещава на културно-историческото наследство от Дупнишкия край.

Акцентът е поставен върху артефакт, свързан с дупнишката шевица, който трябва да бъде откупен. За старта на кампанията са изработени продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи. Всеки може да стане част от благородната кауза като закупи подарък за Коледа с прекрасни орнаменти на шевицата. Те са в Исторически музей – Дупница.

Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите етнографи е привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя стил, създадена точно региона, в полите на Рила. Наречена е в науката дупнишка по мястото, където е сътворена. Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство. Тя е един уникален идентификационен код за дупничани, с който те се гордеят, но и който трябва да съхрани и пренесе във времето. Във фонда на Исторически музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици.

Венцеслав ИЛЧЕВ