В Дупница си спомниха за бомбардировките от преди 80 години, предаде репортер на "Фокус“. Церемонията беше организирана от Община Дупница и от Историческия музей в града и се състоя на централния площад "Свобода“. Присъстваха кметът Първан Дангов, общински съветници, служители на Общината, граждани и ученици. На площада беше представена мобилна фотодокументална изложба, разказваща за случилото се на 4 януари 1944 година в града.

В 12.30 часа, преди 80 години на този ден, в небето над Дупница прелитат 27 англо-американски самолета и раздират тишината със своето зловещо бучене. Те изсипват над 100 бомби над града. В резултат на това загиват 61 души, над 40 са ранени, цели семейства са затрупани под разрушените им домове.

Сградата на Българска земеделска кооперативна банка също е разрушена от пусната над нея бомба. При този акт загиват над 40 души, а сред тях директорът на банката и цялото му семейство. Именно поради тази причина паметната плоча, посветена на убитите от бомбардировките е преместена на мястото, на което е била сградата на банката.

Със заупокойна молитва беше почетена паметта на хората, станали жертва на въздушното нападение.

Пред присъстващите бяха изчетени имената на всички загубили живота си от нечовешкия акт по време на Втората световна война – мъже, жени, бебета, деца и  семейства, както и български летци. Бяха излъчени и документални кадри, представящи погребалната процесия на загиналите.

"Днес е най-тъжният ден в новата ни история. Този ден ще бъде отбелязван по уважителен начин заради всички тези, чиито имена чухте. Ако народ - нация, позволява да бъде прекроявана неговата история, конюнктурно може би ще се наложи да бъде прекроена и географията в която живее този народ. Дано това не се случва“, каза кметът на Дупница Първан Дангов. По негово разпореждане националното знаме пред сградата на Общината беше свалено наполовина.

Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметната плоча.