В Дупница почитат Патриарха на българска литература, предаде "Фокус“. По повод 174 години от рождението на Иван Вазов от 10.00 часа пред паметника му, намиращ се в близост до Градската градина, Община Дупница, съвместно с читалище "Пробуда“ – село Самораново, организират тържествена програма и литературно четене на откъси от любими Вазови произведения.

Поетът е роден 9 юли 1850 година в Сопот и умира на 22 септември 1921 година в София, като през целия си живот винаги е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Иван Минчов Вазов е български поет, писател, драматург и народен будител, признат за "Патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.