6 280 000 лева е общият размер на местните приходи в Община Дупница за първите 6 месеца на годината, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. В сравнение с предходната за същият период, увеличението е с 6% или 345 000 лева повече. Това обяви зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова, която заедно с кмета инж. Методи Чимев дадоха пресконференция за финансовото състояние за полугодието. От тях, приходите от местни данъци и такси са в размер на 4 769 702,82 лева, като за сравнение, през 2022 са били в размер на 4 575 874 лева, т.е. с около 200 000 лева повече.

"Обръщам внимание на такса битови отпадъци, събираемостта на която към момента е в размер на 1 832 950,39 лева, а в същото време, извършените разходите за сметосъбиране, извозване, предварително третиране и поддръжка на обществени площи е в размер на 2 389 000 лева. Това е най-големият разход, който правим и дофинасираме", заяви Китанова, която обяви и другите до сега плащания за периода. 1 119 000 лева са разходвани за ел. енергия и горива, за капиталови разходи - 1 060 000 лева, за текущи ремонти - 705 000 лева, за дофинансиране на социални дейности - 119 000 лева, за спортни дейности - 102 000 лева, за културни мероприятия - 74 000 лева. По европейски проекти пък са извършени разходи в размер на 3 880 000 лева.

"Нашите съграждани могат да бъдат спокойни, че въпреки липсата на бюджет, постоянните промени в цените и инфлация, Общината не е спряла да извършва своите дейности. За разлика от някои общини, където минаха в режим икономии - ние не сме спирали осветлението по града и селата, не сме оставили детските градини без отопление, не сме вдигали данъците. При липса на бюджет и допълнителни държавни субсидии за капиталови обекти, ние изпълняваме разчета за разходи, който е приет на Общински съвет. Любопитно е да отбележа, че драстичен е ръстът на приходи от такси за технически и административни услуги, които нарастват с 18%, което показва работеща администрация с по-голям брой предоставени услуги", допълни инж. Чимев.

Кметският екип уточни, че до 10-ина дни се очаква решение по процедурата за избор на изпълнител за рехабилитация на уличната мрежа в града и селата, за да започне и тази дейност. На финалната права е ул. "Венелин", а в рамките на 2 месеца се очаква да приключи и ремонтът на ул. "Седма рилска дивизия". Ще стартира и почистване на речните корита в Яхиново, Червен брег и Крайници.

Изненада от поведението на някои общински съветници на последната сесия на местния парламент, когато бе гледано инвестиционно намерение, изрази кметът на община Дупница инж. Методи Чимев. Както е известно, на сесията в петък, ОбС отказа да влезе в процедура по продажба на имот с начална цена над 1млн.лв над жк. "Бистрица“ за жилищно строителство.

"Чух много приказки по мой адрес на последната сесия за това инвестиционно намерение. Някакви апокалиптични неща, някакви тайни срещи. Истината е, че идват местни избори и се почва едно гладене на панталони, едно изтъкване и показване, и се правят действия, които да спират нормалната работа на администрацията, създават се пречки за потенциални инвеститори. А в случая говорим за инвестиционно намерение, като забележете - приходът от над 1 млн. лева ще влезе в бюджета при следващия кмет и следващ общински съвет. Коя община отказва такъв приход?! Няма значение кой ще е кмет, това са пари, които няма кой да откаже да влязат в бюджета. 20 пъти го повторих, че тези пари от тази инвестиция ще влязат при новата местна власт, но когато искаш да намериш вариант да си против, винаги ще намериш доводи. Най-нормалното е в жилищен комплекс като "Бистрица" да се запази като жилищен квартал. Не е коректно да обявявам инвеститора, който е внесъл своите намерения, предвид решeнието на ОбС. С постъпването на инвестиционното намерение, на 9 юни веднага съм го резолирал към отделите за последващи действия и входирането му на сесия. Желанието бе за жилищен комплекс от 7 сгради на 4 етажа, озеленяване, детски площадки, амфитеатър... Инвеститорът е показал къде в кои градове какво е инвестирал и реализирал до момента, като само ще кажа, че в община  Бургас има инвестиция на стойност над 16 млн. лева в жилищни сгради. Затова на моменти се чудя политиката дали е хубаво или лошо нещо, но когато говорим за инвеститори в общината трябва да има последователност", коментира инж. Чимев, който показа и идейния проект на инвестиционното намерение.