81 години от обявяването си за град празнува Павликени в Деня на светите равноапостоли Петър и Павел – 29 юни. Програмата, по традиция, започва с празнична литургия в храма "Рождество Богородично“ от 8:30 часа, предаде кореспондент на "Фокус“. В официалната част са предвидени още тържествена сесия, връчване на званията "Почетен гражданин на Павликени“ и концерти на местни състави.

Специален гост на Павликени в празничния ден ще е народната певица Поли Паскова, която ще поздрави жителите и гостите в Летния театър "Никола Гюзелев“ от 20:00 часа.

Павликени получава името си от павликянството, което било едно от най-значителните средновековни социално-религиозни движения на селските маси в Европейския Югоизток. Първите заселници-павликяни се установили по тези земи през втората половина на XIV в., подгонени от османското нашествие на Балканите и официалната православна църква.

Околността е била обитавана още от далечни времена. Археологически находки, намерени в района на днешния град показват, че в миналото там е съществувал голям керамичен център. Археолозите го датират към IV в.пр.Хр. След 1943 г. село Павликени добива статут на град.

На 29 юни празнува и град Лясковец.