В тридневния форум "Ден на полето" край Добрич участва френска федерация, в която членуват основните производители на царевица и сорго, едно от най-старите житни културни растения, познато на човечеството, предаде репортер на "Фокус". На нашия пазар се предлагат хибридни семена за сорго, произведени във Франция, Хърватска, Испания и Румъния.

В Европа все повече фермери отглеждат сорго, но липсват пазари, което се отнася и за България. Между 15 и 20 са производителите на сорго в нашата страна, като продукцията основно се използва за личното стопанство или просто се отглежда тестово. В района на Добруджа също има производители, като през миналата година при проведени тестове са постигнати добиви от 800 кг/дка.

Растението има много сходства с царевицата, сее се през пролетта и се жъне около септември. Отличава се и с доста предимства. Добре развитата му коренова система не изисква напояване или третиране срещу растителни вредители, използва се същата земеделска техника като при царевицата и всичко това прави инвестицията неголяма. Соргото се отглежда добре при суша, което е характерно за Добруджа. Така земеделската култура съчетава много добри характеристики - лесно се отглежда, не изисква много средства, а добивите са големи.

Към това се добавя и хранителната стойност. Соргото е богато на протеини, антиоксиданти, витамин В6, желязо, изключително подходящо е за хора с алергични реакции (непоносимост към глутен). Друго полезно качество е неговата смилаемост. Използва се в пивоварни, дестилерии, от него се произвежда също захарен сироп.

Соргото е петата най-отглеждана зърнена култура в света, заедно с пшеницата, царевицата, ориза и ечемика. В Европа основно се използва като храна за животни (между 40% и 45%) - преживни, прасета, домашни птици. Разширява се и използването на биомаса за производството на етанол, биогаз и биоматериали и др.

В полетата на форума край Добрич са представени четири вида сорго. От него може да се получи брашно за приготвяне на печива или да се направят пуканки, широко се използва и за храна на животни. 

В последните години производители от Плевенско и Добричко отглеждат малки площи със сорго. Производството е ограничено заради липса на пазари и на механизми от държавата и Общността за подпомагането му, все още е малка популярността му. Основните страни износители са САЩ, Аржентина и Австралия, а основните страни вносители - Китай, Япония и Мексико.

Днес е третият, последен ден на инициативата "Ден на полето", която се провежда на 5-я км от изхода на Добрич в посока Варна. Организатор е Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Вчерашният ден беше посветен на децата и младежите със забавни и образователни игри. Днес продължават демонстрациите със селскостопански машини в следобедните часове. Форумът ще завърши вечерта с конкурса "Полето търси талант" на Тутурутка.  

Жулиета НИКОЛОВА