На 24 и 25 август в тетевенското село Черни Вит ще се проведе 5-ти Национален и 43-ри общински фолклорен събор "От Тимок до Вита". Събитието ще бъде открито на фолклорната сцена в центъра на селото на 24 август от 10.00 ч., след което ще бъде дадено началото на конкурсната програма.

Събитията ще започнат още на 23 август /петък/, от 19.30ч., когато ще се състои концерт на Пепи Христозова - едно от водещите имена на новото поколение народни певици. На следващия ден /събота/ в края на конкурсната програма, около 19.30 ч., за доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи оркестър "Тетевен“, а в края на неделния ден ще бъдат наградени победителите в различните възрастови групи и категории.

Съборът има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор. Участниците са разпределени в три възрастови групи и девет категории.

Идеята да се организира събора се ражда в далечната 1980г. /осъществява се през 1981г./ и принадлежи на народния певец Марин Иванов, кмета на с. Черни Вит - Райко Райков, директора на училището - Павел Панчев и председателя на читалището - Марин Йотов. Провежда се в двора на училището под надслов "Празник на народното творчество", като идеята е да се представи фолклора на с. Черни Вит. На следващата година вече е Общински и се провежда на центъра на селото и така до днес. През 2004 година е именуван "От Тимок до Вита" на едноименния сборник на Васил Стоин. От 2019г., с решение на Общински съвет гр. Тетевен, става Национален.