Разследват 29 души в област Бургас във връзка със схеми за търговия с гласове. Една от най-мащабните акции, които белязаха кампанията беше именно в Несебър. У висшия общински служител Паскал Апостолов бяха открити близо половин милион лева предвидени за търговия с гласове. 

От акцията на полицията, при която бяха намерени около 400 хиляди лева, мина близо месец. По случая вече има изготвено работно обвинение и не е изключено освен общинския служител от Несебър да има и още раследвани лица, съобщават от БНТ. 

По време на кампанията от районната прокуратура в Бругас са образувани 29 досъдебни производства свързани със схеми за купен вот. От 50 до 300 лв. на глас - толкова са предлагали дилърите на гласове преди местния вот.

Интересна тенденция е, че са установени лица от ромски произход, които сами са предлагали списъци на избиратели на политически формации. В повечето случаи, обаче, ставало въпрос за измама, тъй като списъците били с данни на несъществуващи хора.

"За обвинението... Сами може да сметнете с 400 хиляди лева какъв брой гласове могат да бъдат осигурени", коментира ст. комисар Емил Павлов, директор на ОДМВР- Бургас.

От началото на кампанията са получени 110 сигнала в полицията за купуване на гласове. Сумите, които се предлагат са различни в зависимост от общината.

"В Несебър данните, които имаме е, че се стига до 300 лв. В други общини 50 лв", каза ст. комисар Емил Павлов.

Набелязват се лица с по-нисък социален статус, както и безработни. Най-често офертите на дилърите включват пари, опрощаване на дългове или закупуване на черна и бяла техника. В рисковите секции в областна е осигурена допълнителна охрана от Жандармерията. Едни от тях се намират в селата Оризаре и Гольовци.