От днес до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е подредена изложбата "Украински носии и традиции“, съобщават от музея.

Фотоизложбата "Украински носии и традиции“ е част от благотворителния проект "Искрени“ на Център "Домосфера“ (град Киев). Авторите на идеята са Ярослава Гресь и Олександр Тодорчук. Снимките са предоставени от фотографа Дмитро Перетрутов. Изложбата е посветена на традиционните украински народни носии, които са съставна част от украинското културно наследство. 

Проектът има за цел изучаването и популяризирането на изворите на украинската идентичност и уникалност, проучването на традициите и символите, запазени от предишните поколения. Той стартира в Украйна още през 2014 г., различни тематични изложби и изложения са демонстрирани в 35 държави по света. Сред тях са Латвия, Полша, Франция, Чехия, Япония, Люксембург, а сега и България. Различните събития в проекта разкриват красотата и разнообразието на украинското традиционно народно облекло. Участници са изтъкнати украински дейци на културата и изкуството, музиканти, спортисти, дизайнери.

Колоритните носии от различните региони на Украйна са били представени и в календари, изработени по проекта "Искрени“ с благотворителна цел. От продажбата им са събрани над 700 хиляди украински гривни, изпратени като помощ за ранени военни и като съдействие за дейността на редица културни институции – Музеят на народното творчество "Михайло Струтицки“, Новоайдарският краеведски музей и Националният център на народната култура "Музей на Иван Гончар“.

Освен фототаблата, които са дванадесет на брой, в залата са експонирани и оригинални предмети, представящи традициите на страната. Те са събрани и предоставени от Посолството на Украйна в България.

Събитието се организира в рамките на сътрудничеството между Регионален исторически музей – Бургас, Посолството на Украйна, Държавен културен институт при Министерството на външните работи на Република България и Почетното консулство на Украйна в град Бургас.