Част от празничната програма по повод 24 май в Бургас е посветена на глаголицата. От 15.00 часа днес в Регионална библиотека "Пейо Яворов" всеки желаещ ще може да изрази себе си, като изпише нещо по желание, използвайки първата ни азбука. Входът е свободен, а инициативата е както на екипа на библиотеката, така и на Творческо ателие "КалИГРАфия", чийто ръководител е Маргарита Дончева от Националната художествена академия.

Пред "Фокус" тя заяви, че всяка дума, изписана на глаголица, носи много силна енергия, поради което си струва да запазим тази писменост и да се опитваме да я интерпретираме.

"Много се радвам, че в Бургас има такъв интерес към писаното слово и към духовността. Глаголицата е трудна азбука. Можем да я причислим към пиктограмната писменост, но трябва да се отбележи, че тя има сакрално предназначение. Не е подходяща за писане на ежедневни съобщения. Ако успеем да анализираме знаците ѝ и тяхното значение, можем да открием много във всяка дума. Например можем да разберем много за пътя на всеки от нас, който е заложен в името ни, което никога не е случайно. Корените на глаголицата се откриват много назад във времето, много преди официалното ѝ създаване от Константин-Кирил Философ. Някои изследователи откриват началото ѝ дори в трако-фригийската писменост", обясни Маргарита Дончева. 

Според нея фактът, че все по-рядко използваме ръкописа в ежедневнието си, може да повлияе отрицателно, но също така има и положителната си страна. "Вярно е, че по този начин се нарушават процеси в мозъка, които се изграждат чрез писането на ръка. Смятам обаче, че това ще издигне този начин на изразяване до нивото на изкуство, каквото е калиграфията, а хората ще го осъзнаят по нов начин. Ако направя една аналогия с древността – тогава писмеността е била с духовни послания. Тя се е използвала като инструмент за творене на реалността. Може би точно тази духовна част на пресъздаването на буквените знаци ще се засили и ще бъде преоткрита", добави ръководителят на творческото ателие по калиграфия.