С официална церемония в Благоевград откриха почетно консулство на Република Казахстан в Република България, предаде "Фокус".

За почетен консул е назначен Рашко Динков. Областният управител Георги Динев, посланикът на Казахстан в България – Н. пр. Виктор Темирбаев и почетният консул Рашко Динков официално откриха сградата на новото почетно консулство в Благоевград. На тържественото откриване присъства и заместник областният управител Христо Ангелов.

"Вярвам, че почетното консулство ще играе ключова роля в развитието на културните, търговските и инвестиционните връзки между нашите две държави, като същевременно ще бъде мост за обмен на знания, опит и традиции. Като областен управител, аз съм готов да съдействам за развитието на тези връзки и за успешната работа на почетното консулството на територията на нашата област", каза при откриването областният управител Георги Динев и подари на Рашко Динков икона на свети Иван Рилски, с пожелания за успех в бъдещата дейност за укрепване на приятелството и сътрудничеството между двата народа.

По-рано през деня кметът на община Благоевград Методи Байкушев посрещна в Благоевград посланика на Република Казахстан - Н.пр. Виктор Темирбаев и новопостъпилия в длъжност Почетен консул на Република Казахстан - Рашко Динков.

Желание за съвместни инициативи и сътрудничество в сферата на бизнес развитието, културата и туризма бе засвидетелствано и от двете страни по време на срещата в кметския кабинет, където се състоя и официална церемония по връчване на акредитивното писмо на Почетния консул със седалище в Благоевград.