На 6 януари – Богоявление (Йор­да­нов­ден), в Белоградчик ще бъ­де от­слу­же­на Бо­жес­тве­на света ли­тур­гия в храм  "Св.вмчк Георги Победоносец", предаде репортер на "Фокус“. Тя ще бъде последвана от Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

Независимо, че в градчето под скалите няма река, то всяка година ритуалът по спасяването на кръста се извършва край Стакевска река. В 12.00 часа отец Рафаил ще изпълни Богоявленския ритуала по хвърляне на Светия кръст във водите на Стакевска река край село Горен Чифлик, уточняват от Община Белоградчик. За тези, които желаят да присъстват и участват в ритуала, кметството е осигурило транспорт, който ще тръгне в 11.30 часа от площад "Възраждане" в Белоградчик.

За празника организаторите-Видинска света митрополия и Община Белоградчик са осигурили награди, томбола и почерпка.

Традицията в Белоградчишко повелява, ако в къщата е останала светена вода от миналата година, тя да се използва за омесване на питка или да се изсипе на плодно дръвче, разказват етнографите от местния музей. По време на водосвета на Богоявление вярващите християни си вземат нова светена вода и китка за здраве.