402 избирателни секции са образувани за предстоящите местни избори на територията на Великотърновска област към момента. Машинно гласуване ще има в комисиите, в които могат да гласуват над 299 избиратели. Това стана ясно след среща на областния управител Ивайло Здравков с председателите на десетте общински съветва в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.

Основна тема бе организационно-техническата подготовка на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври тази година. Беше подчертано, че настоящият мандат на местната власт изтича на 27 октомври като съгласно Изборния кодекс кандидат за общински съветник, който заема държавна служба, задължително ползва отпуск за дните, през които в работно време участва в предизборни прояви.

На срещата се коментираха и текущи казуси от взаимодействието между Областна администрация и местните парламенти с цел подобряване на координацията между институциите.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов увери, че е създадена добра организация за провеждането на местния вот. Към момента в областта са образувани 402 избирателни секции. Машинно гласуване ще има във всички секции с над 299 избиратели, като устройствата за гласуване ще са под постоянна полицейска охрана от деня на размисъл до приключване на изборите.

В срещата се включиха още заместник областния управител Валентин Михайлов, комисар Йосиф Павлов – началник отдел "Охранителна полиция“ и експерти от юридическия екип на Областна администрация.