В Регионална здравна инспекция – Стара Загора чрез Министерство на здравеопазването постъпи информация за установено разпространение в търговската мрежа на продукти, представяни като "алтернатива на енергийна напитка“ и "енергиен сниф“ (в комплект с тръбичка и карта), които рекламираше певицата Диона. От РЗИ-Стара Загора съобщиха за "Фокус", че за продуктите се твърди, че са от 100% натурални вещества. Те се приемат назално – чрез вдишване през носа. Касае се за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Представената информация за продуктите е предпоставка за заблуда на потребителите, предвид посочването, че не съдържат характерни за храните съставки (глутен) и са веган, а също, че са еквивалент на енергийни напитки, като част от тях са пуснати на пазара в нарушение на националното законодателство, без етикет на български.

От здравната инспекция уточниха, че продуктите не могат да се определят като храна и не съответстват и на определението за хранителна добавка. За тях не са подавани уведомления до Министерство на здравеопазването по реда на Закона за храните. Това означава, че при пускането им за първи път на пазара няма издадено становище за съответствие/несъответствие с нормативните изисквания.

РЗИ – Стара Загора извърши проверка на територията на гр. Стара Загора за наличието на прахчетата в търговската мрежа. Установи се, че в четири от проверените магазини на територията на гр. Стара Загора се предлага "алтернативната енергийна напитка“, като са открити общо са 18 опаковки. В хода на проверката е предписано да са преустанови временно неговата продажба.