28 са регистрираните кандидатски листи на партии и коалиции за 22-ри изборен район Смолянски за предсрочните парламентарните избори на 27 октомври. Това съобщи за "Фокус“ Таня Светлинова – секретар на Районната избирателна комисия – Смолян. "Броят на кандидатите за народни представители е 111, като се състезават за четири депутатски места от областта. Избирателните секции, които са образувани до момента са 273, като в тях са включени и секциите, в които ще се гласува с подвижни избирателни кутии, както и тези в лечебни заведения. С машина ще се гласува в 129 секции, като те са с една по-малко спрямо предходните избори заради намаляването на броя на избирателите“, поясни Светлинова.

Броят на избирателите по предварителни списъци в област Смолян е 95 748, като предстои да излезе и окончателния избирателен списък, тъй като вече приключи срокът, в който избирателите, които ще гласуват по настоящ адрес подаваха заявления до общините.

"Бюлетините са 93 000, а ролките за машините със специализирана хартия са 260. В момента тече разпределянето на бюлетините по общини. Очаква се утре по утвърден график от РИК – Смолян те да бъдат предадени на СИК-овете по общини. Отново утре ще се доставят и машините за гласуване по утвърден транспортен график“, уточни секретарят на РИК - Смолян.

От началото на предизборната кампания в РИК – Смолян са постъпили общи шест жалби и сигнали. "Едната жалба е свързана с отказ от страна на РИК да регистрира кандидатска листа на коалиция от партии, поради входиране на документи след изтичане на крайния срок. Останалите пет жалби са свързани с разпределението на съставите на секционните избирателни комисии по общини“ допълни Светлинова.

Тя посочи, че демонстрациите за машинно гласуване в десетте общини са преминали, като е имало значителен спад на интереса от страна на гражданите. Светлинова посочи, че най-вероятно това е така, защото хората вече знаят как се гласува, тъй като съвсем скоро отново се проведоха избори. Имаше места, в които е нямало никакъв интерес от страна на избирателите да се опитат да гласуват на демо машините.

Светлинова обобщи, че са РИК – Смолян е готова за изборите в неделя. Тя изрази надежда, всичко да протече нормално, изборният ден да бъде спокоен, машините да стартират и комисиите да бъдат в пълния си състав.