440 640 къса (22 032 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол задържаха митническите служители при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост-Видин. Количеството е установено в хода на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция по приходите.

На 27.06.2024 година митническите инспектори селектират за проверка камион с българска регистрация на изход от Република България, пътуващ за Западна Европа. Водачът – български гражданин е представил документи за превозвания товар – хранителни стоки - тестени изделия.

Превозното средство е сканирано с мобилна рентгенова система, като при анализа на изображението са установени нетипични плътности в средната част на товарното помещение. Извършена е и физическа проверка, в хода на която е установено, че кутиите, в които би следвало да има баница, всъщност са пълни с цигари на известни марки.

Освен, че са подредени плътно в картонените кутии, тютюневите изделия с български бандерол са увити и във фолио, вероятно в опит да бъдат направени "невидими" за рентгена.

Водачът е отрекъл да е притежател на акцизните стоки. Цигарите са иззети, а на шофьора е съставен акт за установяване на административно нарушение.